JONGEREN
Waarover praat je met de mentor?
Over wat jij maar wil! Soms kun je het over “koetjes en kalfjes” hebben en soms over wat serieuzere zaken. Mentoren kunnen heel goed luisteren en ze kunnen ook goed met je meedenken. Als je graag een mentor wilt, wil je dingen anders gaan doen, sta je open voor verandering. Hoe je dat kan doen? Daar kun je het met je mentor over hebben. Mentoren begrijpen heel goed dat het saai kan zijn om tegenover elkaar aan tafel te gaan zitten praten, daarom zullen jullie ook samen dingen gaan ondernemen of een spelletje gaan doen. Zo kom je vanzelf wel met elkaar in gesprek!
Wat als ik mijn mentor niet leuk vind?
Voordat je met een mentor aan de slag gaat maken jullie eerst vrijblijvend kennis met elkaar. Vrijblijvend betekend dat je nog nergens aan vast zit. Na de kennismaking zal de trajectbegeleider van KANS contact met je opnemen om te horen hoe de kennismaking is verlopen en of je het ziet zitten om met deze mentor aan de slag te gaan. Vaak voel je al snel of iemand wel of niet bij je past. Als je het niet ziet zitten gaan we op zoek naar een andere mentor.
Ben je al aan de slag met je mentor en heb je het gevoel dat hij of zij toch niet zo goed bij je past? Probeer dat dan eerst met de mentor zelf te bespreken. We begrijpen wel dat dit lastig is. Daarom nemen we een maand nadat jullie aan elkaar gekoppeld zijn ook altijd weer even contact op om te horen hoe alles gaat. Je kunt dan aangeven dat je twijfels hebt, we denken dan met je mee.
Waar spreek ik af met mijn mentor?
Wanneer je boven de 16 jaar bent kun je samen met de mentor bepalen waar je afspreekt. Meestal is dit op neutraal terrein, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek, bij Jimmy’s, het restaurant van de Hema. Sommige jongeren spreken met hun mentoren op school af en soms komt de mentor bij de jongere thuis.
Wanneer je onder de 16 jaar bent komt de mentor bij jou thuis. Soms zijn er situaties waardoor dit niet kan, omdat het altijd erg druk is in huis bijvoorbeeld. We gaan dan samen met jou, je ouders en je mentor een andere oplossing zoeken.
Worden mijn ouders/school betrokken?
Wanneer je boven de 16 bent hoeven je ouders niet betrokken te worden. Als je nog thuis woont is het wel prettig dat je ouders weten wat een mentor is en doet.
Wanneer je onder de 16 bent heb je toestemming nodig van je ouders en zullen we je ouders betrekken. De mentor komt dan in principe bij jou thuis, tenzij dit anders is afgesproken.
Een mentor neemt nooit zonder overleg of toestemming contact op met jouw school.
MENTOREN
Krijg ik mijn reiskosten vergoed?
Wanneer je in hetzelfde dorp of stad woont als je jongere krijg je geen reiskosten vergoed. Koppelen wij je aan een jongere die verder weg woont dan kun je je reiskosten declareren.
Hoe weet ik wanneer de volgende intervisiebijeenkomst is?
Op onze facebookpagina en in onze nieuwsbrieven delen we de data van de intervisiebijeenkomsten. Kun je toch niets vinden? Stuur dan een mail met je vraag naar info@kansmentoring.nl.
Hoe houd ik jongeren gemotiveerd?
Door serieuze zaken af te wisselen met een ontspannen activiteit (potje voetballen, eindje met de hond lopen, bordspelletje spelen). Door afspraken na te komen. Door spontaal een leuk appje te sturen of een ansichtkaart. Door successen samen te vieren.
Alles al geprobeerd? Je kunt je vraag ook stellen tijdens een intervisiebijeenkomst, andere mentoren denken dan met je mee!
Ik krijg al een tijdje geen contact met mijn jongere, wat nu?
Neem contact op met je trajectbegeleider. Hij of zij kan met je meedenken. Je kunt deze vraag ook inbrengen tijdens een intervisiebijeenkomst.
VERWIJZERS
Welke indicatie is er nodig om een mentor te krijgen?
Er is geen indicatie nodig om in aanmerking te komen voor een mentor.
Hoe lang duurt het voordat er een mentor beschikbaar is?
Dit is van twee factoren afhankelijk; beschikbaarheid van mentoren binnen een gemeente en de hulpvraag van de jongere. We bieden maatwerk en zoeken een mentor die goed bij de jongere past. Soms is er binnen twee weken een mentor beschikbaar, soms duurt het 2 maanden.
Doen de mentoren ook aan huiswerkbegeleiding?
Mentoren doen niet aan huiswerkbegeleiding. Wel kunnen ze helpen met plannen, structureren en het beter leren spreken/begrijpen van de Nederlandse taal.
Kan ik even met de mentor overleggen?
Niet alle mentoren vinden het prettig om te overleggen met verwijzers. Als de jongere (en ouders van jongeren onder de 16) toestemming geeft voor overleg kan er contact op worden genomen met de trajectbegeleider.
OUDERS/VERZORGER(S)
Hoe lang duurt het voordat er een mentor beschikbaar is?
Dit is van twee factoren afhankelijk; beschikbaarheid van mentoren binnen een gemeente en de hulpvraag van de jongere. We bieden maatwerk en zoeken een mentor die goed bij de jongere past. Soms is er binnen twee weken een mentor beschikbaar, soms duurt het 2 maanden.
Hoe weet ik zeker dat de mentor weet wat hij/zij doet?
Onze mentoren hebben allemaal een uitgebreide basistraining gevolgd voordat ze aan de slag gaan als mentor. Daarnaast verzorgen wij regelmatig intervisiebijeenkomsten en workshops voor onze mentoren en is er op de achtergrond altijd een coördinator aanwezig waar een beroep op kan worden gedaan. Een mentor van KANS Mentoring is een vrijwilliger, geen professionele hulpverlener of iets dergelijks.
Bij wie kan ik met mijn vragen terecht?
Elk “koppel” (mentor en jongere) krijgt een trajectbegeleider vanuit KANS Mentoring. U kunt contact opnemen met deze trajectbegeleider. Wanneer uw zoon of dochter ouder is dan 16 jaar heeft hij of zij een mail ontvangen met informatie over de trajectbegeleider. Is uw zoon of dochter onder de 16 jaar, dan heeft u zelf een mail ontvangen met deze informatie.
Houdt de mentor mij op de hoogte van wat er besproken wordt?
In principe houdt de mentor de ouders niet op de hoogte van wat er inhoudelijk besproken wordt. De mentor zal de jongere wel motiveren om zijn/haar ouders op de hoogte te houden.